تحولات منطقه

قدس آنلاین: مدیرکل زمین شناسی و اکتشافات معدنی شمال شرق گفت: برای نخستین بار در کشور، استان خراسان رضوی از سوی سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی به عنوان منطقه مجری طرح اکتشاف آبهای کارستی یا اکتشاف آب از سنگهای آهکی انتخاب شد.

خراسان رضوی نخستین مجری طرح اکتشاف آب کارستی در ایران شد
زمان مطالعه: ۲ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین و به نقل از ایرنا مدیرکل زمین شناسی و اکتشافات معدنی شمال شرق افزود: بر این اساس اکتشاف مواد معدنی پنهان و شناسایی آبهای کارستی یا آبهای زیرزمینی در سنگهای آهکی به کمک ژئوفیزیک هوایی با روش الکترومغناطیس برای نخستین بار در کشور به عنوان طرح ملی و با استفاده از آخرین فناوری‌های روز دنیا در خراسان رضوی اجرا می شود.

جعفر طاهری ادامه داد: مطالعات شناسایی آبهای کارستی توسط سازمان زمین ‌شناسی و اکتشافات‌ معدنی در حال انجام است و در نتیجه آن ۱۱ درصد مساحت ایران مستعد دسترسی به آب کارستی شناخته شده و بر همین اساس خراسان رضوی در اولویت اجرای طرح قرار گرفته است.

مدیرکل زمین شناسی و اکتشافات معدنی شمال شرق گفت: پیشتر عملیات ژئوفیزیک هوایی به روشهای مگنتومتری و رادیومتری انجام می‌ شد لذا کارشناسان سازمان زمین ‌شناسی و اکتشافات ‌معدنی با همکاری مشاوران خارجی برای نخستین بار در ایران برداشتهای الکترومغناطیس را به عنوان یک روش جدید که با سرعت و دقت بالاتر اطلاعات بیشتری را در اختیار قرار می‌ دهد در دستور کار قرار دادند.

وی اضافه کرد: بر اساس پردازشهای انجام شده روی لایه های اطلاعاتی مختلف، محدوده کلات - مشهد به عنوان اولویت نخست برداشتهای هوایی در ایران در نظر گرفته و تهمیدات لازم در این زمینه اندیشیده شده است.

او ادامه داد: آبهای کارستی اغلب در عمق ٥٠٠ متری زمین قرار دارند و با توجه به هدف سازمان زمین ‌شناسی و اکتشافات ‌معدنی ایران در این زمینه انجام مطالعات ژئوفیزیک هوایی تا همین عمق در سازه ‌های سخت آهکی برای شناسایی منابع آب به منظور استفاده شرب در شهرستانها و مراکز جمعیتی برای نخستین بار در کشور انجام می شود و مورد استفاده قرار می‌ گیرد.

وی اظهار امیدواری کرد با توجه به انجام حفاریهای پیشین، نمونه برداریها و بازدیدهای صحرایی، پیگیریهای انجام شده و مساعدت مسئولان استانی پس از نهایی شدن توافقهای بعمل آمده با طرف خارجی به زودی پروازهای ژئوفیزیک هوایی که به آن ژئومتریک هوایی هم گفته می شود برای شناسایی آبهای کارستی در ارتفاعات هزارمسجد در خراسان رضوی آغاز شود.

مدیرکل زمین شناسی و اکتشافات معدنی شمال شرق گفت: هدف این مطالعات در گام نخست شناسایی پتانسیل منابع آب زیرزمینی است که از کشور خارج و یا وارد دریا می‌ شود. در نتیجه باید سریعتر شناسایی شوند و هدف دیگر تامین آب شرب در شرایط بحرانی به جای پروژه‌ های انتقال آب است که بتواند تا حدودی تنش آبی حاکم بر برخی مناطق کشور را کاهش دهد.

جنس زمین در برخی مناطق سنگی کربناته و دارای فضاهای خالی و حفره‌ هایی است با عنوان 'کارست' شناخته می شوند. بر این اساس آبی که درون این سنگها جمع می‌شود به 'آب کارستی' معروف است. آب کارستی از منابع حیاتبخش برای مقابله با بحران آب تلقی می شود بطوری که در برخی از کشورها تا ۴۰ درصد آب آشامیدنی از منابع کارستی تامین می شود.

هم اینک ۲۵ درصد جمعیت جهان بر روی مناطق کارستی زندگی می کنند و یا منبع تامین آب آشامیدنی آنها منابع کارستی است. بر اساس مطالعات سازمان زمین شناسی تاکنون ۱۸۳ هزار کیلومترمربع از مساحت ایران مستعد تشکیل آب کارستی تشخیص داده شده که در قالب ۳۰ حوضه آبریز درجه یک دسته بندی شده اند. یکی از عمده ترین این مناطق در خراسان رضوی قرار دارد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.